Spring naar inhoud

Leanback betekend letterlijk vertaald “achteroverleunen”. Volgens mijn persoonlijke visie zou het gunstig zijn wanneer mensen wat vaker de tijd willen nemen om dat te doen.En dan te observeren, zonder oordeel, zonder invulling... gewoon, zien, laten gebeuren.

Oftwel leanback and observe ….

Als je met je neus overal bovenop zit verlies je makkelijke het overzicht. Facebook, het nieuws, de krant allemaal prikkels, allemaal informatie die jouw welzijn beïnvloeden. Die invloed hebben op hoe jij je voelt. En sterker nog, de kleur bepalen die jouw bril heeft waarmee je naar de dingen kijkt .

Of het nou om relaties met naasten gaat, de buren of de politiek...of je jezelf geslaagd vindt of niet …. je bent opgebouwd uit informatie die je uit je referentiekader opgenomen hebt.

Doe daarom af en toe eens een stapje terug, leun eens achterover... misschien geeft je dat wel een heel andere focus, nieuwe informatie, een andere bril.....

Het schijnt bovendien gezondheidbevoorderend te zijn om het hoofd regelmatig even leeg te maken, niets te “moeten". Maar wat is het lastig! Want niets doen is verachtelijk.... althans zo voelt het toch vaak. Voor mij is het in ieder geval een uitdaging.

Gelukkig kwam Zhineng Qigong op mijn pad. Deze Chinese bewegingsleer helpt zowel lichaam als geest te versterken.

En hoewel opgebouwd uit eenvoudige oefeningen train je jezelf feitelijk in het achteroverleunen, niets te willen, niet hoeven..... gewoon te zijn. Het lichaam opent, de Qi (levenskracht) kan stromen, je lichaam wordt krachtig en ontspannen.

En door dat regelmatig te trainen worden de dagelijkse dingen beter behapbaar. Meestal ook positiever maar vooral meer hoopvol. Althans dat is mijn ervaring. Want je traint zoals gezegd ook de mind...

Je kiest je informatie met zorg... want dat wat aandacht krijgt groeit.....laat het dus iets moois en hoopvols wezen !

Ik volgde de opleiding tot instructeur aan het Chi Neng instituut
België  en behaalde mijn certificaat voor instructeur (level 1) en ga nu verder met de opleiding level 2. Ik kijk er naar uit om mijn kennis en ervaringen met anderen te delen. Daarom zal ik je vanaf nu hier regelmatig informeren over mijn ervaringen, visies en natuurlijk lessen, workshops en retraites!

Keep you posted, so lean-back and stay tuned!Wat is Zhineng Qigong  

Deze Qigongvorm is een Chinese bewegingsleer voor het versterken van zowel lichaam als geest. 
 
Eenvoudige meditatieve oefeningen maken je lichaam krachtig en ontspannen en stimuleren de energiehuishouding (Qi-stroom). 

Door daarbij heel expliciet een positieve mindset te kiezen stuur je de Qi de goede kant op. En kan op die manier bijdragen aan een beter zelfbeeld, relativeringsvermogen, draagkracht bij stressvolle situaties en zou zowel remediërend als preventief werken. 

“Het wordt ook wel de medische vorm van Qigong genoemd omdat het specifiek gericht is op heling, niet alleen van fysische kwalen maar ook van datgene wat ons psychisch belast en belemmert” (bron; https://www.chineng.be/). 

Dus het werkt zowel lichamelijk als fysiek. Het fysieke deel is wellicht wat makkelijker in te beelden... je doet oefeningen en dat sterkt je lichaam.... (stiekem zit hier nog wel een laagje onder maar dat is voor later). 

Maar “ the mind”…? Huh …?  

Where the mind goes energie flows..... Ik zei het al eerder en ik zeg het nogmaals... want ik vind het rete boeiend 😊  maar wat bedoel ik met die tekst?  

Nou stel je hebt een hoopje ijzervijlsel op een tafel liggen.   

Je neemt een magneet en houdt die boven het ijzervijlsel...beweeg nu de magneet ….... Wat gebeurt er?  Het vijlsel volgt de beweging van de magneet.  De mind kan positief geladen zijn of negatief.... aantrekken of afstoten.... 

 De mind is als een soort magneet.  Als we hem voeden met negatieve of destructieve gedachten dan gaan al onze cellen (het ijzervijlsel) zich richten op dat doel. De self fulfilling prophecy is geactiveerd...  voorbeeld; als iemand veel moppert, overal het slechte inziet, nooit plezier beleefd en ziek word...dan vinden we dat op de een of ander manier logisch.... dus we voelen ergens aan dat een negatieve levensinstelling  ongezond is.  

Maar als we dat logisch vinden, waarom zouden we onszelf dan niet beter kunnen maken, gezond kunnen denken en “trainen”. Want als we geloven in de kracht van self fulfilling prophecy in de negatieve zin, dan zou dit dus ook in ons voordeel kunnen werken.... toch?  

Zoals je lichaam gezonde voeding en lichamelijke beweging nodig heeft.... heeft je mind dat ook. 

Daarom is het dus belangrijk je gedachten met zorg te kiezen! Goede positieve gedachten. Want dan doorbreek je de schakel van de self fulfilling prophecy die een neerwaartse spiraal vormt. 

Hun yuang Ling Tong 😉