Spring naar inhoud

De methode

Spread the love
Www.lean-back.nl

Wat is Zhineng Qigong  

Deze relatief moderne Qigongvorm werd eind jaren tachtig ontwikkeld door Dr Pang Ming. Een energetische Chinese bewegingsleer die zowel weldadig is voor lichaam als geest. 
 
Eenvoudige meditatieve oefeningen maken je lichaam krachtig, soepel en ontspannen en stimuleren de energiehuishouding (Qi-stroom). 

Door daarbij voorafgaand aan de training ( de intentie zetten) heel expliciet een positieve mindset te kiezen stuur je de Qi de goede kant op. En kan deze doorweken door al je oefeningen heen en verder de dag door, zelfs bij het boodschappen doen.

Op die manier kan de training bijdragen aan een beter zelfbeeld, relativeringsvermogen, draagkracht bij stressvolle situaties en het daarmee  zowel remediërend als preventief werken. 

Het wordt ook wel de medische vorm van Qigong genoemd omdat het specifiek gericht is op heling, niet alleen van fysische kwalen maar ook van datgene wat ons psychisch belast en belemmert.

Het heeft dus zowel lichamelijk als fysiek een invloed.  Het fysieke deel is wellicht wat makkelijker in te beelden... je doet oefeningen en dat sterkt je lichaam....  

Maar “ the mind”…? Huh …?  

Where the mind goes energie flows..... Ik zei het al eerder en ik zeg het nogmaals... want ik vind het rete boeiend 😊  maar wat bedoel ik met die uistpraak?  

Nou stel je hebt een hoopje ijzervijlsel op een tafel liggen.   

Je neemt een magneet en houdt die boven het ijzervijlsel...beweeg nu de magneet ….... Wat gebeurt er?  Het vijlsel volgt de beweging van de magneet.  De magneet kan positief geladen zijn of negatief.... aantrekken of afstoten.... 

 De mind is als een soort magneet.  Als we hem voeden met negatieve of destructieve gedachten dan gaan al onze cellen (het ijzervijlsel) zich richten op dat doel. De self fulfilling prophecy is geactiveerd...  voorbeeld; als iemand veel moppert, overal het slechte inziet, nooit plezier beleefd en ziek word...dan vinden we dat op de een of ander manier logisch.... dus we voelen ergens aan dat een negatieve levensinstelling  ongezond is.  

Maar als we dat logisch vinden, waarom zouden we onszelf dan niet beter kunnen maken, gezond kunnen denken en “trainen”. Want als we geloven in de kracht van self fulfilling prophecy in de negatieve zin, dan zou dit dus ook in ons voordeel kunnen werken.... toch?  

Zoals je lichaam gezonde voeding en lichamelijke beweging nodig heeft.... heeft je mind dat ook. 

Daarom is het dus belangrijk je gedachten met zorg te kiezen! Goede positieve gedachten. Want dan doorbreek je de schakel van de self fulfilling prophecy die een neerwaartse spiraal vormt. 

Hun yuang Ling Tong 😉